Τεύχος 19ο Μάρτιος 2006 / Περιεχόμενα

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΟΥ «ΣΤΙΓΜΑΤΟΣ»

Έξι χρόνια έχουν περάσει από την έκδοση του Στίγματος κι αυτός είναι ο έβδομος. Από το πρώτο τεύχος έχουν αλλάξει πολλά, πολλά όμως είναι και ίδια. Στο editorial του πρώτου τεύχους μπορεί ο/η αναγνώστης/στρια να διαβάσει τους λόγους έκδοσης του περιοδικού:

«Για να υποστηρίξουμε τις ιδέες του σοσιαλισμού, του μαρξισμού και του απελευθερωτικού οράματος του κομμουνισμού. Για να εκφράσουμε την πολιτική και τη δράση της ανανεωτικής, κομμουνιστικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, καθώς και της ριζοσπαστικής οικολογίας. Για να υποβοηθήσουμε στη συγκρότηση ενός μαζικού και ισχυρού μετώπου ως "αντίπαλο δέος" στον αστικό νεοφιλελευθερισμό και την ιμπεριαλιστική "νέα τάξη πραγμάτων"».

Αυτοί οι λόγοι εξακολουθούν να είναι επίκαιροι σήμερα που κανένα εργασιακό, κοινωνικό, δημοκρατικό δικαίωμα δεν είναι δεδομένο. Σήμερα που οι αρνητές του Διαφωτισμού, αυτοί που θέλουν να γυρίσουν το ρολόι της ιστορίας πίσω από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης, γίνονται ολοένα και περισσότεροι. Σήμερα που τα σύγχρονα ’ουσβιτς αυξάνονται σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, που όποιοι δεν συμβαδίζουν με τις επιδιώξεις της νέας τάξης πραγμάτων παρακολουθούνται, συκοφαντούνται, βασανίζονται, δηλητηριάζονται στα κελιά τους.

Στη χώρα μας η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί το νεοφιλελεύθερο δρόμο που άνοιξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, πιστή στις επιταγές της Ε.Ε. και του πολυεθνικού κεφαλαίου, και σε πλήρη συνεργασία με το ΣΕΒ, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες. Ο ίδιος ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων αμφισβητείται ευθέως, αφού έχει υπονομευτεί από τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και τις προτάσεις για μειωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα στους νέους, για μισθούς πείνας σε περιοχές με υψηλή ανεργία, για απολύσεις χωρίς αποζημίωση. Ακόμη και η αμυντική αντίληψη ότι οι αυξήσεις στους μισθούς πρέπει να είναι ίση με τον πληθωρισμό έχει καταρρεύσει και κυβέρνηση και ΣΕΒ προτείνουν μείωση των πραγματικών μισθών. Οι ναυτεργάτες που αντέδρασαν σε αυτή την πολιτική, επιστρατεύθηκαν σχεδόν αμέσως. Ίσως γιατί η κυβέρνηση φοβήθηκε το κίνημα συμπαράστασης και αλληλεγγύης συνδικαλιστικών και πολιτικών δυνάμεων. Παρόμοια αυταρχικά μέτρα επιφυλάσσονται σε όσους αντιδράσουν. Και θα είναι πολλοί.

Σε μια πολιτική συγκυρία που χαρακτηρίζεται από την ουσιαστική συμπόρευση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν εκρηκτική κοινωνική δυσαρέσκεια για τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, η πολιτική αριστερά ασχολείται μόνο με τον εαυτό της. Την αναγκαιότητα για συγκλίσεις, για κοινή δράση, για ενότητα, για δημιουργία πόλων, συμμαχιών, μετώπων την επικαλούνται όλοι. Οι πράξεις όμως προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς αγκυλώσεις, σεχταρισμούς και ηγεμονικές διαθέσεις είναι ελάχιστες. Και η κοινωνία δεν περιμένει, ενώ η ακροδεξιά καραδοκεί στη γωνία.

Το περιοδικό «Στίγμα» και η Κομμουνιστική Ανανέωση που το στηρίζει επιδιώκουν πάντα τις συνεργασίες και την κοινή δράση στην προοπτική του Μετώπου πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Το απέδειξαν οι πρωτοβουλίες μας και η συμμετοχή μας σε πρωτοβουλίες κατά του σχεδίου Ανάν, καταδίκης του τείχους του αίσχους στην Παλαιστίνη, ενάντια στο Ευρωσύνταγμα, ενάντια στη λιτότητα. Το απέδειξε η ενεργή συμμετοχή μας σε μια σειρά επιτροπών αλληλεγγύης και υπεράσπισης πολιτικών κα] κοινωνικών δικαιωμάτων. Το απέδειξαν οι πολιτικές συνεργασίες και σε εκλογικό επίπεδο από το 2000 μέχρι σήμερα που η Κομμουνιστική Ανανέωση συνεργάζεται για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με το ΚΚΕ το ΔΗΚΚΙ και τη νεοσυσταθείσα Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών. Το αποδεικνύει η συνεργασία με τα περιοδικά «Ουτοπία» και «Διάπλους» για το διήμερο στις 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου 2006.

Συνεχίζουμε με συνέπεια. Πάντα στην προοπτική του Μετώπου. Υποστηρίζοντας ανυποχώρητα τις ιδέες του σοσιαλισμού, του μαρξισμού και του απελευθερωτικού οράματος του κομμουνισμού.

editorial Τεύχους 19, Μάρτιος 2006



|| Αρχική Σελίδα || Συντακτική Επιτροπή || Παλαιότερα Τεύχη || Επικοινωνία ||